"Габбл" вивчає дуже динамічну погоду далекого світу

За допомогою космічного телескопа Габбла вчені вивчають атмосферу ще однієї далекої екзопланети. Вони сподіваються, що ці дослідження дозволять отримати нові знання про атмосфери інших екзопланет та знайти більше потенційно придатних для життя світів.

Космічні агентства НАСА та ЄКА оголосили, що їхній телескоп "Габбл" вивчає атмосферу непридатної для життя планети розміром з Юпітер під назвою WASP-121 b, розташованої на відстані близько 880 світлових років від нас, розповідають тут: https://ostannipodii.com/a/202....401/gabbl-viyaviv-di

Вчені вважають, що мінливість погоди, виявлена на планетах нашої системи, може бути притаманна й іншим світам.

Використовуючи дані 2016, 2018 та 2019 років, а також обчислювальні моделі та симуляції, міжнародна команда вчених виявила, що планета має "динамічну" атмосферу з чітко вираженими погодними особливостями. Ці закономірності частково пов'язані з приливно-заблокованим зв'язком планети зі своєю материнською зорею.

Дослідники виявили, що атмосфера WASP-121 b демонструє помітні відмінності між спостереженнями. Вони заявляють: найдраматичнішим є те, що там можуть бути масивні погодні фронти, шторми та потужні циклони, які постійно створюються та руйнуються через велику різницю температур між стороною, зверненою до зорі, і темною стороною екзопланети.

Співробітник ЄКА Квентін Чансеат, один з головних дослідників, сказав, що моделі та спостереження надали "вишукану картину того, як планета змінюється з плином часу".

"Це надзвичайно захопливий результат, оскільки ми просуваємося вперед у спостереженні за погодними умовами на екзопланетах", - сказав Чансеат. "Вивчення погоди на екзопланетах дуже важливе для розуміння складності атмосфер екзопланет в інших світах, особливо в пошуку екзопланет з придатними для життя умовами".

Команда сподівається використати це дослідження для кращого розуміння інших світів у космосі.

"Чудові деталі наших симуляцій атмосфери екзопланет дозволяють нам точно моделювати погоду на надгарячих планетах, таких як WASP-121 b, - сказав Джек Скіннер з Каліфорнійського технологічного інституту, співкерівник цього дослідження. "Тут ми робимо значний крок вперед, поєднуючи спостережні обмеження з моделюванням атмосфери, щоб зрозуміти мінливу в часі погоду на цих планетах".

image